– Det har skjedd noe trist i Kirkenes
Konkursen i Sydvaranger Gruve rystet Kirkenes denne uka. Nå starter oppryddinga.
– Det har skjedd noe trist i Kirkenes i dag.
Sett Nordfra hadde knapt satt beina i Kirkenes, før vi fikk nyheten denne skjebnesvangre onsdagen i november.
– Sydvaranger Gruve er konkurs!
Helt ut av det blå kom meldingen ikke, men forberedt er man likevel ikke når det først går galt.
– Jeg ble kvalm
– Det var tungt å få nyheten, det var dårlige vibber over hele linja ifra gruva og ned til prosessanleggene.
Kjell Kristiansen er, eller var, hovedverneombud ved Sydvaranger Gruve. Han fikk onsdag morgen innkalling til møte med ledelsesteamet på administrasjonsbygget, med en times varsel.
– Jeg skjønte jo allerede når jeg var på vei opp dit at det var noe i gjære som ikke gikk i vår favør. Den harde virkeligheten fikk vi servert klokken ni onsdag morgen.
– Hvordan tok du det der og da?
– Jeg personlig fikk lyst til å kaste opp, jeg ble kvalm. Det er ikke bare en gruve og et prosessanlegg, det er arbeidsplassen vår. Og det er et lite og gjennomsiktig samfunn hvor vi er ganske så familiær.
Jeg bytter bank!
Allerede noen timer etter at konkursen var offentlig kjent, holdt fagforeningen Nordens klippe møte for sine medlemmer på samfunnshuset i Kirkenes.
– Det der var det ballespark, sier en av gruvekarene på vei inn til møtet.
– Vi vet at dere ikke har hodet med dere. Vi har arbeidsplikt helt til bostyrer sier noe annet, men pass på helse og sikkerhet først. Vi vet at det ikke er lett å stå i jobb med en slik beskjed.
Eirik Nilsen som er nestleder i klubben orienterer om at alle vil få svar på sine spørsmål og at alle vil få hjelp.
Nilsen er klar på hva han synes om timingen til en av de to store fordringshaverne i Sydvaranger Gruve, DNB, som begjærte gruva konkurs.
– DNB har dolket oss i ryggen når konkursen kommer rett før lønning. Hva med samfunnsansvaret? Hva med oss?
Han sier rett ut til sine medlemmer at han, for sin del, kommer til å bytte bank. Det er mange som nikker.
Torsdag ettermiddag blir det kjent at Sparebank 1 Nord-Norge forskutterer utestående lønn til alle ansatte.
Ikke som forrige gang
Mange av dem som nå går en usikker tid i møte har vært med på dette før, men det er noe annet denne gangen.
– Forrige gang Sydvaranger ble lagt ned garanterte jo staten med 100 millioner kroner i omstillingsmidler. Og folk var klar over at det ble en gradvis nedtrapping, for det ble gjort i sekvenser. Denne gangen er det et hammerslag i trynet, sier Kjell Kristiansen.
– Og vi står jo ikke med omstillingsmidler som den gang. Vi står på bar bakke.
Ordfører Rune Rafaelsen har da allerede vært på direkten i NRK Dagsrevyen og bedt om ekstra penger til Sør-Varanger kommune. Ikke bare har Sydvaranger Gruve gått konkurs, kommunen hadde allerede flyktningestrømmen gjennom Russland å ta hånd om.
NAV har hatt en kriseplan
– Det er en forferdelig nyhet, men den kom ikke helt overraskende. Vi har hatt løpende kontakt med gruveledelsen siden januar, så vi har vært forberedt men når nyheten først kommer så kjennes det i magen.
Direktøren for NAV i Finnmark, Nina Haugen, står for NAVs kriseledelse for Sør-Varanger, det er mange nye arbeidsledige over natta i den lille kommunen.
– Det store spørsmålet nå, siden konkursen kom rett før lønning, er jo ”hva skjer med pengene mine akkurat nå”. Og jeg har stor forståelse at det er et slik grunnleggende spørsmål som kommer opp nå. De lurer også på hva som skjer framover.
Haugen lover at saksbehandlingstiden for søknad om dagpenger ikke vil bli lenger enn normalt, da søknadene behandles flere steder i landet.
NAV er blant flere som kjører informasjonsmøter og hjelper også folk med å registrerer seg. De får råd om å registrere seg arbeidsledig snarest, og dermed registrere CV-en for å kunne komme i nye jobber raskt.
– Du ser ikke for deg at det snart er ny drift i gruva?
– Framtida for gruva er ikke for oss å spå. Vår jobb er å formidle jobber til folk, med hele landet som jobbsted, sier Haugen.
Ikke alltid enig med gruveledelsen
Det kom ikke som en bombe at gruven gikk konkurs. Men når det likevel faktisk skjedde var det et sjokk for mange. De har jobbet hardt for å berge arbeidsplassene. Det har også være mumling om hvorvidt ledelsen og Northern Irons folk har tjent for mye, for lenge, mens alle andre gikk ned i lønn.
På pressekonferansen som ble holdt samme dag som konkursen var det uansett tydelig for alle at også konsernsjef Anthony Beckmand var vel så lei seg som alle andre denne dagen.
Med blanke øyne fortalte han at forsøkene på forhandlinger med de siste interessentene for Sydvaranger Gruve ikke holdt helt i mål, og at de til slutt ikke hadde noe valg.
I åtte år har han jobbet i gruva, og etter pressekonferansen fikk han et øyeblikks tid til å få trøst av sin kjæreste, Arianne Heitmann, som er fjerde generasjon som jobber i gruva.
Konkursen i Sydvaranger Gruve får også personlige konsekvenser. Nå har australieren kjæreste i Kirkenes, men ikke jobb.
Var det verdt det?
Praten i sentrum av Kirkenes har i dagene etter konkursen dreid seg om hva som skjer nå; med lønn, med huslån, med arbeid videre.
Anne Greve sitter i styret i lokallaget til Naturvernforbundet, og er en av dem som hele tiden har væt bekymret for miljøkonsekvensene av gruvedriften. Også Greve synes det er en trist dag.
– Nå skjedde det vi fryktet mest. Myndighetene har latt gruva slippe kjemikalier ut i fjorden, fordi arbeidsplassene og samfunnshensynet veide tyngre enn miljøet. Nå sitter vi med forurensing, og uten arbeidsplasser.
Hun spør seg hva som nå skjer framover.
– Nå er gruva konkurs, men har de sikret seg med et miljøfond? Hvem har egentlig ansvaret for å overvåke utslippene som er gjort, og hvem har ansvaret for å rydde opp?
Hvilken drift?
Bostyrer informerte torsdag at bare dem som det er behov for vil bli bedt av bostyret om å stille på jobb heretter. Utstyr skal sikres, og i best fall klargjøres for nye eiere. Alle andre må melde seg til NAV snarest, og fylle ut krav til lønnsgarantifondet.
Så ba bostyrer de mange hundre som var samlet i samfunnshuset om å stille seg i kø for å få sine oppsigelser.
– Dette er ikke artig, var en av kommentarene fra salen.
– Hva nå?
– Vi lever jo i et håp om at det skal komme oppkjøpere som ønsker å drifte Sydvaranger Gruve videre, sier Kjell Kristiansen.
Arbeidskameratene rundt bordet nikker.
Leave a comment