Europas tøffeste hundeløp vinnes av kvinner

Sigrid Ekran, Finnmarksløpets verdensmester 2015. Her sammen med sin lederhund Ae. Foto: Dmitry Sharomov
facebooktwittergoogle_pluslinkedintumblr

Finnmarksløpet er tøft, kaldt, rått, tungt og maskulint, det er for de mest harbarkede av oss. Her konkurrerer menn og kvinner i de samme klassene i hundkjøring. Og her er det kvinner som vinner.

Første gang en kvinne entrer palleplass er i 2005, 10 år senere gjør de rent bord i alle klasser med 4 verdensmestre. Av 12 palleplasseringer måtte mennene nøye seg med tre av dem.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Svenske Eveline Koch, vinner av 500 km i 2015. Foto: Mads Suhr Pettersen

Kjærlighet til hunder

– Jeg tror det har å gjøre med den kjærligheten kvinner har til hunder, de kommer kanskje enda litt mer under huden på dem enn menn gjør. Når det blir virkelig tøft har de et litt sterkere bånd som gjør at de får hundene til å yte det lille ekstra.

Trond Anton Andersen, presse- og informasjonsansvarlig i Finnmarksløpet. Foto: Torill Olsen

Det sier Trond Anton Andersen, presse- og informasjonsansvarlig i Finnmarksløpet. Vi møter ham på Kommunikasjonsdagene i Bodø der han holdt et foredrag om hundeløpet som blir stadig mer populært. Og stadig mer kvinnedominert.

– Her er det selvsagt farlig å generelisere, men det er jo en teori på dette med forholdet mellom kvinner og hunder.

Han får støtte fra professor Rune Waaler, som sammen med førsteamanuensis Tor Oscar Thomassen, studerer hvor mye evnen til å ta vare på hundene påvirker resultatet ved større hundeløp.

– Både menn og kvinner skårer høyt på opptatthet av hundene, at det er viktig å ha kontakt med hundene og være ute i naturen med dem. Men kvinner skårer høyere, og de skårer signifikant høyere, sier Waaler til NRK.

Den «lille» forskjellen

– Ronny Frydenlund sa det så godt på banketten i 2014: Jeg er så stolt, for jeg har vunnet manneklassen. Han kom på 3. plass, slått av to kvinner.

Det forteller Trond Anton Andersen med et smil, og innrømmer at det kan være vanskelig å finne forklaringer på hvorfor kvinner gjør det så godt i Finnmarksløpet i forhold til menn.

– Så er det noen menn som sier at damene veier så lite, så det er lettere for hundene å trekke. Da sier jeg: Det er lov å slanke seg!

Antonsen er stolt av å tilføye at Finnmarksløpet også har kvinnelige ledere i sin organisasjon. Kvinnelig rennleder, tidligere sjefsveterinær (nylig erstattet av en mann) og daglig leder.

– Finnmarksløpet har også en større andel av kvinner som følger løpet, kanskje er det med på å trigge kvinner til å ville være en del av organisasjonen. Men det er gjetting.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

På vei inn til sjekkpunkt Levajok i Finnmarksløpet 2015. Foto: Dmitry Sharomov

Hundevelferd blir stadig viktigere

Hundene er de egentlige vinnerne av Finnmarksløpet, uten dem blir det ingenting, sier hunderkjørerne og stiller opp på publikumsvinnende bilder med sine lederhunder. Denne interessen for hundesport omfatter også fokus på hundevelferd.

Derfor er satsing på hundevelferd under løpet blitt stadig viktigere for Finnmarksløpets arrangører, sier Andersen.

– Vi har innført en obligatorisk sjekk av alle hundene før løpstart for å sikre at hundene er friske og rustet for en påkjenning som et hundeløp er. Dessuten har vi veldig mange flinke veterinærer som passer på.

Under Finnmarksløpet er det lagt inn flere sjekkpunkt der hundene får mat, potestell og til og med massasje. Deretter hviler hundene på halm lagt ut av arrangørene slik at de skal ligge godt. Hundekjøreren legger pledd over hver hund sånn at den har det godt og varmt når den hviler. Hvis det er veldig kaldt eller mye vind kan de også få seg dekken.

Denne prosedyren følger fotografer og tv-kameraene hvert år, og demper de som murrer om at hundekjøring er å presse hundene for mye og grenser til dyreplageri.

– Hvert år premierer den hundekjøreren som har tatt seg best av hundene sine under løpet. Dette er en pris som henger svært høyt blant hundekjørerne.

Merkevaren Finnmarksløpet

Siden den spede starten i 1981 har Finnmarksløpet blitt landsdelens største idretts- og kulturarrangement. I 2015 stod 132 spann fra 15 forskjellige nasjoner på startstreken, fordelt på våre tre klasser.

Elisabeth Edland kjører i 2015 inn til seier i Finnmarksløpets korteste distanse, FL-500. Foto: Steinar Vik

Påmeldingen har allerede startet, til nå er det 150 påmeldte. Antall faktiske startende vil sansynligvis bli ca. 120, fordi frafallet i snitt er på ca 15 %.

Antonsen mener at VM hadde ekstra mange påmeldte, så 120 er et perfekt tall for Finnmarksløpet.

Merkevaren Finnmarksløpet har de senere år blitt svært solid, både som arrangement og som et felles symbol på et samlet Finnmark som viser frem det ypperste av vinnerinstinkt, spenning og spektakulær natur.

De siste 6 årene har NRK hatt daglige sendinger om løpet. Interessen for Finnmarksløpet blant det norske folk har økt betraktelig i løpet av årene.  NRKs sendinger har i snitt 400 000 seere og en seerandel på 33%.

– Vi opplever også at publikum fra hele verden retter blikket mot Nord-Norge og Finnmark mens løpet går, avslutter Trond Anton Andersen, som går en travel tid i møte når etterjulsvinteren kommer.

Løpet starter lørdag 5. mars 2016 fra Alta sentrum.

———

NRK1 har satt av 40 minutter til en dokumentar kalt «Der menn er menn og kvinner ofte vinner».

Programmet sendes 28. desember kl. 20:45. Dette skriver NRK om programmet:

«De to siste årene har kvinner vunnet 1000-kilometeren i Finnmarksløpet, Europas lengste og tøffeste sledehundeløp. Å oppsøke det ekstreme i villmarken har fra urgammelt av vært mannens arena. Lars Monsen og Robert Sørlie forteller at internasjonal hundekjøring nå er en toppidrett hvor menn og kvinner kjemper på lik linje. Det er en kamp med isnende snø, mørke og blodslit – og ikke minst med seg selv.»

facebooktwittergoogle_pluslinkedintumblr
About Torill Olsen
Reporter, ansvarlig redaktør og gründer av Sett Nordfra. Kan kontaktes på torill.olsen@www.settnordfra.no

Leave a comment

Your email address will not be published.


*