Forfatter Hans Olav Lahlum ser nordfra

Hans Olav Lahlum holder foredrag på Bibliotekkonferansen i Finnmark, Vadsø. April 2016. Foto: Sonja Siltala
Facebooktwittergoogle_pluslinkedintumblr

Den kjente krimforfatteren Hans Olav Lahlum har aldri vært i Finnmark før. Da han besøkte Vadsø nylig ble han så inspirert at han ikke ser bort fra at det kan påvirke innholdet i fremtidige bøker.

Lahlum kom nordover for å delta på den første store Bibliotekkonferansen i regi av Finnmark fylkesbibliotek. Her ga han et kunnskapsrikt og morsomt foredrag til over 50 tilhørere, deretter ble han «bokbadet» og senere signerte han sin ferskeste bok, «Haimennesket», til omlag hundre personer som møtte opp.

Vi ba om å få en forfattersamtale med Hans Olav Lahlum, politiker (SV), historiker, journalist, sjakkspiller og forfatter. Han debuterte i 2007 med boka «Oscar Torp, en politisk biografi». Etter flere utgivelser med politiske og historiske tema, entret han krimboksjangeren i 2010. Lahlum er selv fra nord; Vokst opp i Jektvik i Nordland, men har bodd i Gjøvik siden 1989.

Det er ditt første møte med Finnmark, hvorfor ble dette det siste fylket du besøker?

– Det er nok bare tilfeldigheter. Det er først og fremst langt, det er store avstander mellom Gjøvik og Vadsø. Selv når jeg drar hjem til Nordland og Helgelandskysten er det et godt stykke derfra og hit til Finnmark.

Du er nordlending og historiker. Hvilket forhold har du til Øst-Finnmark som grenseområde til Russland nå som etterretning, forsvar og flyktningsituasjonen har aktualisert dette nærværet?

– Jeg er jo selv oppvokst med nærværet til Sovjet, som det het den gangen. Det var noe vi levde med, en slag «krigsfølelse». Når det dukket opp en ubåt på havna tenkte vi: «Er det krig nå?» Så det er jo en del av min kulturarv og minnet fra oppveksten. Vi som har vokst opp med dette har nok et annet nærvær til det, og kanskje en litt annen følelse av det nærværet, enn andre deler av Norge har.

Her i Vadsø og denne delen av Finnmark har det vært mye og er fremdeles mye etterretningsvirksomhet, er dette noe du kan bli inspirert av i fremtidige bøker?

– Jeg skriver lite «agent-krim», men jeg har tidligere vært innom kald-krig-problematikk i noen av bøkene. Vi får se hva som kommer i fremtidige bøker…

Det er jo mer historiker-delen av meg som har vært interessert i dette tema. Jeg er veldig skuffet over den utviklingen som har skjedd på russisk side. I den siste presidentperioden til Putin har det vært en urovekkende utvikling. Jeg er menneskerettsaktivist, og det er en skummel trend hvis man ser på sivilsamfunnet og menneskerettigheter, for eksempel hvordan Russland behandler de homofile.

Men selv om det er kort avstand fra Vadsø til Russland er det stor forskjell i kultur, levemåte og samfunnsstruktur. Det som er viktig er at den polariserte situasjonen som nå har oppstått ikke skal ødelegge det gode folk-til-folk-samarbeidet mellom landene.

Opplever du at det er stor forskjell mellom folk i nord og sør?

– Uttrykksformen er annerledes, det er en mer direkte og åpen kommunikasjonsform her nord. Og jeg ser jo at når vi begynner å diskutere distriktspolitikk gjør min nordnorske arv til at jeg fort kan bli irritert over at man tror at bare storbyene er en del av Norge. Men det er kanskje ikke en nord-sør-greie, mer en motsetning mellom sentrum og periferi.

Det er jo et langt land, det er langt fra Vadsø til Oslo, både når det gjelder kultur og levemåte. Det er jo en av grunnene til at Norge ikke er medlem av EU.

Du er 42 år og har gitt ut 16 bøker, nå jobber du med nok en krimroman. Du er svært produktiv. Hvorfor har du det så travelt?

– Det kan være en opplevelse fra barndommen som er årsaken. Jeg har livstruende allergier, jeg holdt på å dø av et kraftig allergianfall da jeg var 14. I forbindelse med min egen konfirmasjon da jeg fikk i meg en nøttebit. Det er en rar opplevelse å nesten dø. Da jeg kom tilbake til livet fikk jeg over meg en slags utålmodighet. Jeg kommer aldri til å ta for gitt at jeg blir gammel.

«Haimennesket», den sjuende krimboka i serien om førstebetjent «K2» Kristiansen og hans hjelper Patricia, er den som nå markedsføres og signeres i Vadsø. Men du jobber allerede med ei ny bok som kommer til høsten. Hva handler den om?

– Det blir «langrennskrim» denne gangen. Det starter med en ung skiløper som ligger skutt i sporet i Holmenkollen under siste etappe på en stafett. Hvem stiller seg opp med et våpen i skisporet for å skyte ei 17-årig jente som tilsynelatende ikke har en fiende i verden. Det er som sjakk, på overflaten ser det enkelt ut, men begynner man å grave blir det mer og mer interessant. Jeg trodde denne romanen ville bli en kort og enkel roman, men den har blitt mer komplisert og storslått enn planlagt.

Mange drømmer om å gi ut bøker, har du noen råd til de som går med en forfatter i magen?

– Det handler jo om å finne sin egen nisje, ha en idé og så må man selvsagt kunne skrive. Jeg blir kontaktet av veldig mennesker som vil at jeg skal skrive en bok for dem fordi de ikke er skrivekyndige nok. Slike oppgaver kan jeg ikke ta.

Men for de av dere som har fortellerevne, engasjement og et godt tema er det bare å sette i gang.

Hør hele intervjuet i en egen podkast her på Sett Nordfra.

Hans Olav Lahlum i forfatterpositur foran sin laptop. Ny bok kommer til høsten. Foto: Torill Olsen

Facebooktwittergoogle_pluslinkedintumblr
About Torill Olsen
Reporter, ansvarlig redaktør og gründer av Sett Nordfra. Kan kontaktes på torill.olsen@www.settnordfra.no

2 Comments

  1. Synd han ikke solgte bøker.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*