Verdens nordligste bokhandel

Gøril Søndrol, Nordkyn Bok og Papirhandel. Foto: Torill Olsen
Facebooktwittergoogle_pluslinkedintumblr

Verdens nordligste bokhandel finner du i Kjøllefjord. Her driver Gøril Søndrol et kulturelt lyspunkt som rommer mer enn bare bøker: Nordkyn Bok og Papirhandel. Når klokka over døra klinger kommer du inn i en verden av et godt utvalg med bøker, leketøy, nips, smykker, gaver, rammeverksted og små overraskelser du ikke venter å finne i en butikk på et lite sted med knapt 1000 innbyggere ved «verdens ende».

Gøril selv er en institusjon i Kjøllefjord, en ildsjel som setter i gang bokbad, lesesirkler og kulturelle møtesteder på et sted som ikke er vant til det lille ekstra. Og folk vet å sette pris på henne.

Kjøllefjordingen Hanne Øien er lærer, barnebokforfatter og hjelper i butikken når Gøril trenger det.

– Det betyr veldig mye for plassen at hun er her. Folk som kommer utenfra syns at bokhandelen er helt eksepsjonell fordi den rommer så mye. Gøril selv er en inspirasjonskilde som stimulerer litteraturmiljøet i lille Kjøllefjord.

Hanne selv er et godt eksempel. Hun har blitt inspirert til å gi ut to barnebøker: «Det store multebærmysteriet» og «Hva gjør katten om natten?» Den første boka ga hun ut før hun flytta nordover, men lansering og signering foregikk sammen Gøril for begge bøkene.

Lærer og forfatter Hanne Øien. Foto: Torill Olsen

Leselyst og vågemot

Gøril Søndrol kjøpte Verdens nordligste bokhandel i 1997, da visste hun ikke at den var nordligst. Det har hun funnet ut ganske nylig etter inngående studier av kartet, en status som dog ikke er verifisert av objektive kilder.

– Den var ikke nordligst da jeg kjøpte den. Det ble den faktisk nå ved årsskiftet da G. Hagens filial i Honningsvåg ble lagt ned.

At hun skulle bli eier av en bokhandel på et lite sted lengst nord på det Europeiske fastlandet hadde heller aldri streifet henne.

For egentlig er hun ei vaskeekte Oslojente som utdannet seg til spesialpedagog med trygg jobb innen psykisk helsevern. Men så møtte hun den store kjærligheten i Kjøllefjordingen Tore Sjøveian og flyttet nordover for 34 år siden.

– Jeg holdt på med utdanninga og hadde ikke jobb da jeg traff Tore. Vi flytta til Kjøllefjord da jeg var nyutdannet. I starten jobbet jeg som lærer noen år før jeg begynte i PP-tjenesten

Hun hadde ingen planer om å bli bokhandler, men bøker har vært en lidenskap hele livet.

– Jeg har alltid vært en lesehest, så da Eva, den forrige eieren av bokhandelen, ville selge, bare hoppet jeg i det. Jeg visste ingenting om å selge bøker eller drive butikk, men tenkte at uansett om det går eller ikke, så dør man ikke av det.

Hun trives godt med sitt vågale valg om å drive bokhandel, hun tjener penger og har utviklet konseptet til å tilby leker og gaveartikler, kaffe/te og rammeverksted – for å nevne noe av det spennende sortimentet.

Dessuten står hun ikke alene i bokhandelverden etter at hun ble en del av Fri Bokhandel, en sammenslutning for 79 små og mellomstore bokhandlere landet rundt. Her har hun også sittet i styret i 3 år, og er med i bokrådet i Fri bokhandel.

– Det faglige og kollegiale fellesskapet i Fri Bokhandel er livsviktig for meg. Det gir inspirasjon og påfyll.

– Uten Fri bokhandel tror jeg ikke distriktsbokhandlerne hadde overlevd. Det gir oss forhandlingsmakt og mulighet for prisforhandlinger.
Hvis jeg skulle gjøre dette alene hadde ikke overlevd. Ingen kjeder ville vært interesser i å ha utsalg i lille Kjøllefjord.

Gøril Søndrol, Nordkyn Bokhandel. Foto: Torill Olsen

Bokhandelen som en kulturbedrift

– Gøril er en ildsjel her i Kjøllefjord. Hun er verdensmester i å arrangere bokbad, sette i gang lesesirkel og kan virkelig faget sitt. Hun skaper leselyst og er viktig også for den oppvoksende slekts interesse for litteratur og kunnskap. Som lærer og ser jeg hva hun betyr for alle her. En bokhandel stimulerer jo til lesing.

Hanne Øien er tydelig på hva verdens nordligste bokhandel betyr for Kjøllefjord og hele Nordkyn-området. Hun får støtte fra Stine Akselsen, ordføreren i Lebesby kommune.

– Bokhandelen til Gøril Søndrol er en kulturbedrift som betyr langt mer for Kjøllefjord enn man skulle tro. Den er viktig for bolyst og med på å gjøre kommunen og Kjøllefjord mer attraktiv både for vår egen befolkning og feriegjester og for potensielle tilflyttere. Dette er en kulturnæringsbedrift som skaper attraktivitet i samfunnet og er en viktig kunnskapsarena.

Gøril Søndrol med ordfører i Lebesby kommune, Stine Akselsen. Foto: Torill Olsen

Facebooktwittergoogle_pluslinkedintumblr
About Torill Olsen
Reporter, ansvarlig redaktør og gründer av Sett Nordfra. Kan kontaktes på torill.olsen@www.settnordfra.no

Leave a comment

Your email address will not be published.


*