Snowboardhistorie

Snowboard er nå en veletablert sport og har kommet i store sprang; med egen kultur, superstjerner og utstyr. Konkurranser og arrangementer har blitt internasjonale stifter, for eksempel Air and Style snowboardkonkurranser, Swatch Freeride World Tour og FIS Freestyle Ski and Snowboard World Championships. Snowboard har også utviklet seg til forskjellige stiler, inkludert alpint racing, freestyle, frikjøring, backcountry og mer, men hvor begynte det hele?

Se snowboard ferietilbud

Før Lillehammer-OL i 1994, da Det internasjonale OL-forbundet fant ut at Norge planla å inkludere en snowboardutstilling under åpningsseremonien, la de umiddelbart ned veto mot ideen. Siden den gang har snowboard kommet med stormskritt – til og med blitt en akseptert olympisk sport i seg selv. Noen av de beste feriestedene i USA anslår at opptil 50 % av de besøkende er snowboardkjørere, og antallet nybegynnere som velger snowboard fremfor ski er større enn noen gang. Så hvordan startet det hele?

Vel, i begynnelsen var det en planke av kryssfiner. Det var en klessnor og også noen hestetøyler for bindinger. Dette var 1929, og M.J. "Jack" Burchett kunne sees surfe nedover bakker, teste sin nye oppfinnelse og antagelig falle ganske mye.

Over 30 år senere, i 1963, skapte en elev i åttende klasse fra New Jersey kalt Tom Sims (som skulle fortsette å danne Sims Snowboards) det han kalte et "skibrett" som et trearbeidsprosjekt. Sims var besatt av skateboarding, som han hadde plukket opp på en ferie til California, og ønsket å kunne skate både om vinteren og sommeren. Oppfinnelsen hans var en avrundet planke av furu med et nesespark foran og teppe på toppen for å gi den sårt nødvendige trekkraften. Under, aluminium og stearinlys ville gi den glidende handlingen som han trengte for å surfe over snøen. Ikke en dårlig start i det hele tatt for en åtteklassing som bare ville skate 365 dager i året.

Kommersielt sett fanget ikke snowboardet på før i 1965, da Sherman Poppen, en frustrert far som prøvde å få barna sine ut av huset på en iskald vinterdag, oppfant Snurferen (snø og surf sammen, smart ikke sant?). To barneski boltet sammen og en snorlengde for balanse senere, og Poppen hadde snart alle barna i nabolaget på dørstokken og ba ham bygge en. 6 måneder senere ble snuseren patentert og en produsent begynte å masseprodusere dem (se bilde til venstre); over 1 million enheter ville bli solgt i løpet av de neste årene, men Snurfer ble av de fleste sett på som et leketøy for barn.

I mellomtiden begynte Dimitrije Milovich, inspirert av å skli ned snødekte bakker på måltidsbrett, å produsere brett for seg selv og venner. I 1972 begynte han å produsere de første snowboardene slik vi kjenner dem i dag og eksperimentere med jernkanter. Winterstick, som han kalte selskapet sitt, produserer fortsatt snowboard i dag - det klassiske swallowtail dype puddersnowboardet er spesielt populært.
I 1977 viste snowboard sine tvilere at det var kommet for å bli. Dimitrije Milovich og andre snowboardpionerer fant ut at de hadde problemer med å bringe snowboard opp i bakkene - irriterte skianleggsledere ville be snowboardere om å ta en tur - og mumlet at feriestedets forsikring ikke dekket snowboard. Milovich fikk deretter skriftlig bekreftelse fra de store forsikringsmeglerne for skianlegg i statene, Petit-Morey og Kendall, på at snowboardere faktisk var dekket for å være på fjellet. Alt ble forandret.

Tom Sims, Mike Olson (som senere skulle finne Gnu Snowboards) og Jake Carpenter Burton (av Burton-berømmelse) begynte alle å produsere snowboard i 1977. På dette tidlige stadiet følte alle seg etter hva design angår - Burton ville modifisere Snurfers, Olson brukte planker av furu og Sims laget sine egne treplater med aluminium under.

Siden det sentrale året 1977 kom innovasjonene tykt og raskt. Sims begynte å bruke glassfiber som base for snowboardene i 1979 da Jake Burton utviklet ptex og jobbet med hvordan man kunne bruke den allerede avanserte skiteknologien for å få brettene til å gli bedre. Etter hvert som snowboardindustrien beveget seg gjennom 1980-tallet og ble et populært fenomen, ble brettdesign mer standardisert på tvers av bransjen, og fokuset skiftet til å finne den beste bindingen.

Med økningen i snowboard det siste tiåret, blir sporten anerkjent i verdens beste sportsbegivenheter. Vinter-OL 2014 i Sotsji viste frem 12 nye konkurranser på tvers av spillene, inkludert snowboard Slopestyle og snowboard parallellslalåm. Dette gjorde til sammen ti snowboardarrangementer på vinterlekene.

Team GB sendte 7 snowboardutøvere til Sotsji for å konkurrere i Snowboard Slopestyle, Snowboard Halfpipe og Snowboard Cross. Jenny Jones blåste nasjonen bort ved å vinne en bronsemedalje i Ladies Snowboard Slopestyle og ble den første britiske kvinnen noensinne som vant en olympisk medalje på snø. I tillegg til både Jamie Nicholls og Billy Morgan kom seg inn i de 10 beste Snowboard Slopestyle-finalene.

Med suksessen til Team GB ved de olympiske vinterlekene 2014, ble British Ski and Snowboard tildelt 4,89 millioner pund sommeren 2014 for å komme laget videre i oppkjøringen til Pyeongchang i 2018. Det er en veldig spennende fremtid for snowboard i Storbritannia.

Informasjon hentet fra nettsiden https://www.igluski.com/guides/snowboarding/history-of-snowboarding